Startside

Godkjente ekvipasjer

Terminliste

Fotoalbum

Nyhetsarkiv

NORSAR

Linker

Gjestebok

Kontakt oss


Les mer om forhistorien her...

Les om hentingen her..

 
 

Jeg har tidligere omtalt at jeg har kommet over et valpekull som tegner til å kunne bli bra.  Moren til den tidligere hunden min, Trym het, Wombat og kom fra Everotts kennel fra Sjøbo kommune like ved Ystad i Sverige. Onsdag 24. mai dro hele familien til Finn-Arild, Ingelin, Frida og Vilde til kennelen for å se på kullet. Siden reisen er forholdsvis lang, men vi hadde fire dager på oss.

Vi fikk et veldig godt inntrykk av både stedet, familien, oppdrettet og valpekullet. FamilienI enden av regnbuen ligger det en gullskatt, Everotts kennel Jønsson med mor Eva, far Erik og datter Annika tok veldig godt i mot oss, på noe av det mest idylliske stedet jeg har vært. Et stille og landlig sted omkranset med åkre på den ene siden, og en flott bøkeskog på den andre. Vi har i utgangspunktet bestemt oss for at det er en hannvalp vi ønsker oss. Det er to hanner i kullet. På forhånd hadde oppdretteren plukket ut en hannvalp som de trodde kunne passe oss. Han var den som første som prøvde nye ting, og han trengte ikke å holde seg i flokken til enhver tid, men kunne godt tilfredsstille sin nysgjerrighet ved å utforske hagen på egenhånd.

 

Fordelen vi hadde når vi reiste var at vi hadde flere dager på oss for å kikke på kullet. Bakdelen er at vi har rundt 80 mil en vei, så man har ikke mulighet til å kikke på valpene så ofte som man skulle ønske. Det å få tre hele dager sammen med valpene betydde veldig mye. Vi fikk se rutiner, samspill og enkeltindivider på en helt annen måte, enn ved å sjanse innom kennelen en gang, bare for å se en trøtt valp som like før man kom på besøk, nettopp hadde gjort underverker.

Vi likte det vi så, valpekullet virket veldig jevnt, bortsett fra ei tispe som var noe mindre enn de Loke legger hele tyngden på i kampandre, var de alle mentalt ganske lik på nysgjerrighet, lek og åpenhet. Gutta pluss ei tispe var noe tøffere i sin fremferd, men ingen stod tilbake i det å utforske å leke. Valpene ble stimulert med nye utfordringer tilpasset det utviklingsstadiet de var på i forhold til alder. Oppdretterne hadde en klar tanke på hva  valpeperioden skulle innebære og hvordan utfordringene skulle legges opp. Det var helt tydelig at de foregående 14 kullene til kennelen hadde gitt dem et godt grunnlag, for legge tilværelsen godt tilrette for valpene. Valpene fikk også oppleve andre dyr som feks gårdskatten Mons, en av i alt 5 katter, 2 hester, x sauer og en hane på gården. Mons gikk rundt og storkoste seg sammen med valpene.

 

Moren til valpene Donna fremstod som en god mor som passet godt på ungene sine. Hun lot folkFinn-Arild sammen med mor, Donna og valpene håndtere valpene, men hun måtte hilse på de først. Frida på snart 5 år måtte hun bruke noe lengre tid med, men Fridas naturlige væremåte ovenfor dyr gjør at hundene naturlig tiltrekker seg henne. Mye liger latent for henne, men oppdragelsen hun fikk igjennom å ha Trym gjorde at hun har lært seg et par tips og triks på veiene. Tispa hadde en herlig måte å leke med valpene på. Og det å få bare være til stede å observere det som skjedde i kullet var veldig lærerikt. I forhold til andre valpekjøpere antar jeg at vi opplevdes som noe laidback. Ikke missforstå meg, men det var med hensikt. Noen ganger deltok vi aktivt i leken andre ganger var vi passive og bare observerte hva som skjedde blant valpene når de lekte og utforsket. Vi hadde tiden til å kunne gjøre nettopp dette, ta ting med ro og kikke på. Og det var morsomt å se at de virket så balanserte både i sin lek og iver og samtidig hadde evnen til avkobling.

 

Kullet fylte 5 uker når vi var på besøk så det er i utgangspunktet for tidlig å være kategorisk i hva man skal velge. De neste 3 ukene går valpeutviklingen raskt og ting som ikke var fremtredene på 5 uker kan bli det i 8 ukers alder og omvendt. Men vi har tror på at de gode  egenskapene vi så vil forsterke seg fremover. Vi hadde flere samtaler med oppdretterne  om hva vi ønsker oss av en hund, så visse føringer ble lagt i forhold til hva man skal se etter videre fremover i valpeutviklingen. Det har jeg den største tillit til at går bra.

Levering skjer helgen 16 - 17 juni.

 


 

 
   
   
   
   
 

Gutta boys in action

Frida leker med valpene

Utleie stugan et lite idyllisk sted over hundestallen

Hundestallen fra utsiden

Inne i hundestallen. Her var det så reint at man gikk på innesko eller sokkelesten