Startside

Litt om oss

Godkjente ekvipasjer

Terminliste

Fotoalbum

NORSAR

Linker

Gjestebok

Kontakt oss


Tilbake til snøskred                                                                       Sørpeskred

Hovedregelen for at et skred skal oppstå, er at vi har en 30 graders helling på snøoverflaten. Sørpeskred er svært våte snøpakker og når snøen er mettet nok med fuktighet blir den flytende. Regelen om at det må være 30 graders helling gjelder ikke lenger i disse tilfellene. Hellingsvinkelen på snøen trenger ikke å være mer en 20 grader for at en slik type skred kan settes i gang. Sørpeskred kan oppstå ved varmt vær med mye snøsmelting, og/eller i perioder med mye nedbør. Disse forutsetningene finner man ofte på vår/sommer sesong.


 

12 mai 2002 ble et sørpeskred utløst i Langefonn ved foten av Gaustatoppen. Langefonn er et hjel på nordsiden av Gaustatoppen Stedet har vært år en snøfonn på 1,5-2 km.

Fonna befinner seg i en naturlig bekkedal og etter en varm periode med mye snøsmelting og nedbør i området hadde snøen i fonna sugd til seg så mye vann at snøpakka ble flytende. Resultatet ble at et sørpeskred på over 2 - 2,5 km som gikk nedover fjellsiden og over fylkesveien og langt nedover og forbi kraftledningene som står nede i dalen ved Langefonn.

 
 
 
 

Klikk på bildet for å få det større

Skredet dro med seg mye vegetasjon og steiner samt en Snowtrack. I forhold klassiske skred hvor man kan se klumper eller blokker av snø, fortonet dette skredet seg mer som et svømmebasseng å bevege seg i.

Som man ser ut fra bildene var det klumper i dette skredet også, men snøen var så mettet med fuktighet at det opplevdes som at det nesten bare vann man vasset rundt i. I enkelte områder man beveget seg i opplevde man at skredet hadde laget dammer som fortonet seg som små innsjøer for oss som gikk i dem.

 
   
   
 

 

Politiet fikk meldingen om skred og kl 19:00 ble Finn-Arild Bystrøm i Rjukan lag varslet. Han var på plass og i søk med den godkjente Rottweileren Trym kl 19:20.

Når natten kom om kulden fulgte etter, ble skredet snart glasert og hardt som betong. Søket ble avsluttet ca kl 01:30 den 13 mai etter ordre fra politiet. Ingen var meldt savnet og ingen funn var gjort.

 

 

 

 

 
   
   
   
   
 

 
 

Bruddkanten på skredet

Klikk på bildet for å få det større

                Skredbanen til sørpeskredet

               Klikk på bildet for å få det større

 
 

Startside          Mer om snøskred