Startside

Godkjente ekvipasjer

Terminliste

Fotoalbum

Nyhetsarkiv

NORSAR

Linker

Gjestebok

Kontakt oss


Kopiert fra www.varden.no  
 

Livsfarlig på Gaustatoppen
Søsken tatt av skred
 


 

REDNINGSMANNSKAPER: Både politi og redningsmannskaper fulgte aksjonen fra Svineroiveien - flere hundre meter unna skredet.
 

 

- Snøskredfaren i år er større enn tidligere i år. Det kommer til å gå skred i området hver dag framover, advarer operativ leder, Einar Gabrielsen, i Rjukan Røde Kors.

 

TINN I går ettermiddag var en 24 år gammel mann fra Kongsberg vitne til hans tre søsken ble tatt av et snøskred ned Svineroi på Gaustatoppen. Størrelsen på skredet ble anslått til å være 400 meter langt og 100 meter bredt. Sannsynligvis ble skredet utløst av 24-åringen som kjørte først av de fire søsknene.
- Han kjørte først. Da han stoppet, så han at raset kom og tok med seg brødrene på 17 og 31 år, samt den 26 år gamle søsteren. 24-åringen ringte oss på sin mobiltelefon og holdt kontakten hele tiden, opplyser operasjonsleder Geir Danielsen ved Telemark politidistrikt til Varden. De fire skiløperne hadde utstyrt seg med snøskredvarslere.
Meldingen om at tre personer var tatt av snøskred kom inn til politiet kl.15.15. Flere hadde sett skredet og varslet fra.
Begravd
Den ene broren lå og fløt på skredet. Den andre broren sto fast i snømassene, men med hodet i overkant av snøen. Et bein viste seg å tilhøre søsteren som lå begravd. Broren ble hjulpet løs og sammen jobbet de på spreng for å få gravet frem søsteren sin.
- Hun var blå i ansiktet da, men kom seg raskt. Hun ble fløyet til Blefjell sykehus på Kongsberg, sier operasjonsleder Geir Danielsen.
Ved Kongsberg sykehus ble det fredag kveld opplyst at kvinnen er lettere skadet. Situasjonen er stabil, og hun vil bli liggende til observasjon frem til i dag.
26 fra Røde Kors
- Vi så skredet, og slo alarm til våre kolleger fra Hjartdal Røde Kors, sier operativ leder for Oslo Røde Kors, Heidi Rasmussen. Redningsmannskapene hadde galleriplass fra hytta på Gaustablikk til rasområdet.
- Redningshunder og Hovedredningssentralen Sør-Norge ble varslet, sier Rasmussen videre.
Et Sea King helikopter ble satt inn i redningsoperasjonen, da det i rasområdet var så bratt at redningsmannskapene alene hadde en håpløs oppgave.
- 26 mannskaper fra Røde Kors deltok i redningsaksjonen, opplyser operativ leder, Einar Gabrielsen, i Rjukan Røde Kors.
Advarer skiløpere
Gabrielsen advarer nå skiløpere mot å stå på ski på Gaustatoppen.
- Her vil det nå gå ras hver dag framover. Rasfaren i år er høyere enn det har vært i påsken tidligere år, sier Gabrielsen, som betegner snøskredfaren som ekstrem.
- Derfor er heller ikke sommerløypa merket opp. Hytta på Gaustatoppen er også stengt, sier han.
Operasjonsleder Geir Danielsen ved Telemark politidistrikt opplyser at det nå vil bli satt opp fareskilt med advarsel om rasfaren på de aller farligste stedene.



 

HENTET: Skredet på Gaustatoppen i går var ca. 400 meter langt og 100 meter bredt - her blir den skadede kvinnen hentet med helikopter. BEGGE FOTO: HELGE SONGE
 



 
 
Sist oppdatert: 14. April 2006 22:45

Hvordan kan Varden følge opp denne saken? Tips oss her »