Rjukan lag står i beredskap 

      

 

Astri Hauge er sammen med de andre medlemmene i NORSAR teamet alarmert etter at et jordskjelvet på 9,0 på Richters skala gikk utenfor kysten av Sumatra i Asia den 26 des, 2004 ca kl 08:00 norsk tid. 

Jordskjelvet gikk ute i havet og skapet en kjempe bølge som skyllet inn over Indonesia, Thailand, Sumatra & India.

Tall på omkommende etter kjempebølgen ligger på rundt 300.000, I området var det rundt 5700 nordmenn som ferierer, 13 er bekreftet omkommet og rundt 80 er savnet. 

Gruppen er blitt varslet og er klare til dra fra landet innen 12 timer til det katastrofeområdet som FN dirigerer dem til. Dersom utkallelsen kommer reiser Astri sammen med sin hund Thelma. 

Det er i dag 26 desember nøyaktig et år siden gruppen ble sist kalt ut i forbindelse med jordskjelvet i Bam i Iran som tok minst 30.000 menneskeliv. Det skjelvet var på 6,8 på Richters skala. I følge jordskjelveksperter er skjelv på rundt 7 tilsvarende med en den atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

Jordskjelvet på 8,9 er det kraftigste skjelvet på 40 år i verden og et av de 5 kraftigste de siste 100 årene.

Følg oppdaterte nyheter om jordskjelvet på TV2 og VG

 

 

Ikke alle får være med

 

Dersom NORSAR gruppen blir kalt ut til katastrofeområdet i Asia er det noen av medlemmene som ikke får være med.

Finn-Arild Bystrøm m/ Trym er en av de. Grunnen til det er at de ennå har to måneder igjen før rabies vaksinen er godkjent.

Fryktelig frustrerende sier Bystrøm til en kommentar. Det er dette som vi har jobbet opp mot i 5 år. Vi vil være med å gjøre en innsats der det trengs, men reglene er klare, alle vaksiner må være i orden før reise til katastrofeområder er aktuelt.

Slik må det være, sier han igjen. Man ønsker tros alt å komme hjem igjen med hunden man reiser ned med. Trym voffer to ganger for å si at han er enig.
Marit Våle m/ Scasha får heller ikke bli med denne gangen, dersom gruppen reiser ut. 

Hun har heller ikke fullført vaksinasjonsprogrammet som er påkrevet for å bli med. Hunden hennes har gått på antibiotika kur de siste månedene og vaksinasjonen er derfor satt på hold for øyeblikket.