Startside

Godkjente ekvipasjer

Terminliste

Fotoalbum

Nyhetsarkiv

NORSAR

Linker

Gjestebok

Kontakt oss


Sangen man hører er Kona, Hedda sin sang til Jan, You raise me up

Rjukan lag har mistet en mentor

 

9. april 2006 fikk Rjukan lag meldingen vi ikke var forbredt på. Jan Frydenberg var død. Han døde på fjellet på vei til hytta ved Sandvann på Gvepseborg. Jan var en mentor i laget og var en av to som har vært med siden stiftelsen i 1983.

Jan var mannen vi vendte oss til når noe buttet i mot og samtidig delte gledene med når ting gikk bra. Han var genuint interessert i hund og hundearbeid, og menneskene som holdt på med denne interessen. På sin vei innefor Norske Redningshunder tok han en instruktørutdanning i 1996/97. Med denne utdanningen var han med på å fremme ikke bare foreningen Norske Redningshunder og her under Rjukan lag, men også enkeltmennesker som vendte seg til han for å få hjelp til sin egen utdanning i foreningen.

Jan bidro med kunnskap og glede. En kombinasjon som bar stor respekt av ikke bare i laget, men også i resten av Norske Redningshunder. Han godkjente selv to lavinehunder, Othello og Pan. Jan og Pan stod 9 år sammenhengende på tjenestelista, han tok 3.re med denne hunden og stod i tjeneste med et år på disp, til Pan var 11 år. Innenfor hundeverden var Jan en stor personlighet. På bakgrunn av hans kunnskaper om hund har den svenske mentaltestingen, Korningen, på hunder blitt lagt om, etter innsigelser som vant frem på jaktdelen av testen. Korningen er en test som har blitt gjennomført på flere tusen hunder og er en nasjonal standard for hvilken mental kapasitet hunden har.

Jan var med på å dra i gang svenskehelgene i laget. Dette har vært et samlingspunkt to ganger i året. Vi har fått besøk av svensker som kom hit for å lære om det vi kan best, lavinetrening og figurant interesse, vi dro til Sverige for å trene i ruinmiljø som svenskene var gode på. Det var ikke hvem som helst som man kom i kontakt med. Det var ikke uvanelig at både Europa- og Verdensmestere kom for å lære seg om lavinetrening og viktigheten av å få hundene så nærme figurantene som mulig, snøbarrikaden gjorde at hundene måtte grave seg helt inn til figuranten for å få resultat og belønning. Dette brukte Svenskene i sin trening i ruinmiljøet. I 2005 hadde disse svenskesamlingene 15 års jubileum.

Vi vil for alltid huske humørsprederen Jan, var han tilstede ble et dempet humør snudd til glede. Jan's måte å være på gjorde han til en person det var umulig å bli sint på. Selv om han var en mester i å glemme ting  overskygget hans sjarme, vilje og ønske til å delta slike detaljer.

Rjukan lag har fått et hull vi ikke kan eller vil fylle, men i Jans ånd skal vi drive laget videre, og fortsette å utdanne hundeekvipasjer til den frivillige redningstjenesten i Norge. 

Jan ble bare 49 år, han etterlater seg to sønner, Lars og Hans, ei datter, Ada og kona Hedda.

Vi lyser fred over Jan Frydenbergs minne.

 
   
   
   
 
 
 

Minnetalen fra Rjukan lag kan du lese her...

Les hva andre distrikter og lokallag i Norske Redningshunder har sagt om Jan her...

Minneord skrevet av Astri Hauge til fagbladet Redningshunden i mai 2006 utgaven kan leses her...

Minneord fra visepolitimester i Halden og tidl. politioverbetjent på Rjukan Ottar Lien kan leses her...

Intervju med Jan Frydenberg i Rjukan arbeiderblad 31.03.99, gjengitt på hjemmesiden til kennel Barlands, her...

Under kan man se bilder fra dagene før bisettelsen hvor Rjukan lag dro til stedet hvor Jan døde, samt bilder fra bisettelsen

 

 

Rjukan kirke

Skipet i Rjukan Kirke fredag 21 april 2006

Fra etterpålaget på Rjukan gjestegård

Kompendiet fra bisettelsen

Kompendiet fra bisettelsen

Kompendiet fra bisettelsen

Kompendiet fra bisettelsen

Tore Varnes kjørte de som kunne bli med fra Rjukan lag inn til stedet hvor Jan døde på torsdag 20 april 2006.

Stedet hadde en liten snøborg som noen hadde laget for beskyttelse av tente lys.

Stedet har kart referanse 32V 0474749 - 6640765

Jan var på vei til hytta på Sandvann sammen med kona, og to av barna når han døde. Dette er hytta med utsikt mot Gaustatoppen

På vei ned til Håkadalen igjen