Startside

Godkjente ekvipasjer

Terminliste

Fotoalbum

Nyhetsarkiv

NORSAR

Linker

Gjestebok

Kontakt oss


 

         
  Rjukan lag har ekvipasjer som en hver tid står i beredskap og klare til å rykke ut til naturkatastrofer hvor mennesker er savnet.

En slik type naturkatastrofe er jordskjelv. De siste årene er det Jordskjelvet i Tyrkia i 1999, Bam i Iran 2 juledag 2003 og jordskjelvet utenfor Indonesia 2 juledag 2004 som skapte Tsunamien som skylte over kyststripen til store deler av de landene som ligger i Sør Øst Asia, som er de mest kjente skjelvene. Mer om den internasjonale beredskapen, NORSAR Rjukan lag er en del av, kan du lese mer om her.

På denne siden vil Rjukan lag gi deg  mer informasjon om hva et jordskjelv er og hvorfor det oppstår;

   
     
     
     
     
     
     
     
 

 Illustrasjon over Tunamibølgen 26.des 2004

   
     
 
Jordskjelv skyldes langsomme bevegelser i jordskorpen som over tid skaper spenninger i jordskorpen som kan bli så store at den aktuelle bergarten til slutt gir etter, og plutselige forskyvninger oppstår. Denne typen jordskjelv kalles tektoniske jordskjelv og er de mest vanlige, mens jordskjelv som skyldes vulkanutbrudd forekommer langt sjeldnere. Senteret for et skjelv kalles hyposentrum i jordens indre, mens det samme punktet (loddrett over) på jordoverflaten kalles episentrum.

Et jordskjelvs størrelse kan måles i seismisk moment, magnitude (f.eks. Richters skala eller momentmagnitude), intensitet eller fysisk størrelse. De tre største jordskjelvene gjennom tidene – og de eneste som har målt 9,0 eller mer på Richters skala – var langfredagsjordskjelvet i Alaska 27. mars 1964 (målt til 9,2), i Chile 22. mai 1960 (målt til 9,6) og jordskjelvet i Indiahavet 26. desember 2004 (målt til 9,0). Fra etter år null har millioner av mennesker omkommet på grunn av jordskjelv, klikk her for å se oversikten

 
   
   
   
   
   
   
   
   
               
  Kåre Kullerud ved Universitetet i Tromsø har laget en lettfattlig oversikt over hva jordskjelv er, klikk her for å se presentasjonen.

 
   
           
  Jordskjelv i Norge  
 
Norge ble det registrert et større jordskjelv på Helgeland den 31. august 1819. Ettersom dette skjelvet skjedde før Richters tid vet man ikke den eksakte styrken, men man har i ettertid anslått at den må ha ligget like under 6, noe som gjør det til det største kjente jordskjelvet i Norge.

Det var også et skjelv sør for Oslo 23. oktober 1904. Man har funnet ut at dette skjelvet hadde en styrke på 5,4 på Richters skala, og ble merket i store deler av Sør-Skandinavia og Nord-Europa. Man tror ikke at det oppstod personskader ifm. skjelvet, men det ble konstatert en god del skader på bygninger.

 
   
   
   
   
   
   
 

Oversikt over skjelv i perioden 1963 til 1998

 
     
  Utover dette er daglige jordskjelv også i Norge. Skjelvene er stort sett små, men dersom skjelvene er over 3 på Richters skala, er de merkbare for oss mennesker.  
   
         

Kilde b.l.a.: Wikipedia

 
  Vil du vite mer om Jordskjelv og ettervirkninger av disse naturfenomenene, klikk deg inn på:

Universitetet i Bergen, når jorden skjelver

Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås, mot Norge i fantastisk fart

Norut IT, studier rundt jordskjelevt i Bam i Iran 2003

Teknisk ukeblad, jordskjelv flyttet øyer

Nysgjerrigper, når jorden skjelver

Daria.no, Jordskjelv og vulkaner

Onlinemagasinet.no, jordskjelv har tatt 1 million menneskeliv

Newton, jordskjelv

Norway, the official site in iIran, forhåndsregler i tilfelle jordskjelv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hit Counter