Jordskjelv i Asia 8 oktober 2005

NORSAR har blitt forhåndsvarsel om å reise

   

Jordskjelvet i Asia

VG

* Dødstallene stiger

* Livstegn fra

   bygdinger

* Pakistans største

   katastrofe

* 4 millioner er

   husløse

* Bilder fra

   Jordskjelvområdet

* Total ødeleggelse

Dagbladet

* frykter 30 000 døde

* Trenger massiv hjelp

* Frykter nye

   jordskjelv

Aftenposten

* Nordmann leder

   redningsarbeidet

* Ser ut som

   dødens by

* 45 etterskjelv i

   området

  Nok en gang ser verden hva moderjord kan rasere på sekunder, som tok mennesker flere generasjoner å bygge opp. I regionen Kashmir mellom India og Pakistan opplevde innbyggeren et jordskjelv som målte 7.6 på Richters skala på morgenen den 8 oktober. I følge den Pakistanske avisen, The Nation frykter man at så mange som 220 000 mennesker er døde i jordskjelvet. Pr 11 oktober 2005 er 20 000 bekreftet omkommet og 40 000 skadet. Opp i mot 4 millioner er husløse etter skjelvet.

Norske Redningshunder er med i et team som er i stand til å hjelpe mennesker i slike katastrofer. Sammen med Oslo brann og redningsetat og Norsk luftambulanse jobber organisasjonen NORSAR sammen for å lokalisere og redde mennesker som måtte ligge i sammenraste bygninger. Organisasjonen bidrar med fire lag, med tre hundeekvipasjer, to medisinsk personell og tre redningsmannskaper på hvert lag. I tillegg til dette kommer en ca 10 personer som jobber i stab.

Rjukan lag av Norske Redningshunder er klar med hundeekvipasjer til å bistå i NORSAR organisasjonen. Vi er til enhver tid klar til å reise fra Norge på en 12 timers varsel dersom FN ber om bistand. For tiden er Astri Hauge m/ Thlema klar som hundeekvipasje og Finn-Arild Bystrøm er klar for å bidra i stab derom forespørselen fra FN kommer.

Innad i organisasjonen Norske Redningshunder jobber man kontinuerlig med å samle informasjon, samt at de holder en løpende kontakt med UD for at dyrebar tid ikke skal mistes dersom anmodningen om å bistå skal komme.

De siste årene har NORSAR blitt forhåndsvarslet flere ganger, siste gang var under flommen i New Orleanse i september 2005. Vi har bistått under jordskjelvet i Tyrkia 1999 og i Bam i Iran 26 desember 2003 og Tsunamien i Sør-Øst Asia 26 desember 2004

 

Satellittbilde over jordskjelvområdet i Kashmir

Foto VG

   
 

Startside        NORSAR