Rjukan lag - Den første lavinetreningen

Litt om oss

Godkjente ekvipasjer

Terminliste

Fotoalbum

Nyhetsarkiv

NORSAR

Linker

Gjestebok

Kontakt oss


 
Første lavinetrening

 
 
 

13 januar 2007 var det duket for vintertrening. Vinteren 2006 - 2007 har så langt fortonet seg som en våt høst i stede for en vinter. I stede for å vente på vinteren reiste vi til den. Vi behøvde ikke reise langt, 4 mil mot vest og så var vi på Vierli. Området har vært aktuelt for snøskred så seint som forrige vinter.

Denne lørdagen fant vi nok snø i området bakom Vierli skisenter til å få gjennomført en skikkeligFinn-Arild Bystrøm & Marit Våle lavinetrening. Hele 3 m lå det i heng bak skiheisen, lykken var fullkommen. Marit Våle møtte med den mest erfarende hunden, Sacha. Med sin 2 regodkjenning og nå snart 8 år vet hun hva som både kommer til å skje og hva hun skal gjøre. Så denne gangen vier oppmerksomhet til de uerfarende hundene, og de er; Zombro til Anita Staver Riggenholt, Chera til Astri Hauge og Loke til Finn-Arild Bystrøm, skulle for første gang oppleve snøgraver, tilvenning i snøhule, skjulte figuranter bak en vegg av snø og løse oppgaven med å grave seg inn/ned til figurant.

Astri Hauge med Chera i sekkenChera med sine 11 uker var for liten til å gjøre noe annet en å være med og hilse på nede i snøhula. En hund i den alderen er både psykisk og fysisk for liten til å starte vintertrening i den grad vi tenker, men Chera syntes det var både spendende og utfordrende å være tilstede og utforske hulene. Zombro syntes også det var spendendeZombro på veg inn i hulen etter at han grov seg inn med denne nye formen for trening. Han er en forsiktig herremann som tøer veldig opp når han blir trygg på situasjonene. Han brukte litt tid på venne seg til hulen og at det var folk der nede, men når denne mannen hadde pølser som han gav bort og bare var hyggelig, ble han som en liten propell etter å finne belønningen. Det tok ikke lang tid før han skjønte at han måtte grave for å komme seg inn til figuranten når det ble lagt snø på åpningen.

Loke ser på nedgravingen av en figurantLoke er trent noe på søk og han har en sterk figurant interesse. Lukter han mennesker må han finne de. Med det som utgangspunkt ble han som de andre introdusert får en åpen hule, det gikk bra, så vi la derfor på litt snø. Som Rottweilere flest jeg har vært borte i, borrer de nesen ned i snøen for å finne ut hvor lukten kommer fra, og den første gangen resulterte det i at han klarte å presse seg inn i hulen. Neste gang ble det lagt på litt mer snø og da satt han i gang å grave.

Konklusjon for helgen, jepp vi er i gang! Skikkelig i gang, med Rjukan lags nye hunder. Vil du lese mer om hvordan vi får hunder til å finne mennesker i snøen? klikk her...

Publisert av Finn-Arild Bystrøm 15 januar 2007 kl 00:25

Se hvordan man gjør innlæring på en lavinehund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.