|
Alle godkjente hundefører, og instruktører i distrikt Telemark med Vest Agder fikk innbydelse til å trene en dag med Kittil Haugen i Porsgrunns området. Kittil Haugen er leder for hundetjenesten i politiet i Telemark. Han har mange års erfaring med godkjent hund, og er instruktør i politiet. Temaet for dagen var liklukt. Monica Kamfjord, Anne Honston, Kristin Larsen, Trond Reiholm, Margit Gåra og
Marit Våle stilte opp.
Frammøte var kl 8 på politihuset i Porsgrunn. Der startet vi med en gjennomgang med Kittil. Her var det mulighet for å spørre om ting og tang som hundeførerne lurte på ang leiteaksjoner o.l. Det ble snakket og diskutert en del rundt dette med frustrasjon blant hundeførerne i distriktet fordi vi ikke blir brukt like mye som før. Nabodistriktene kan vise til et større antall leteaksjoner enn det vi har hatt her i vårt distrikt. Det har vært flere leteaksjoner vi ikke har blitt kalt ut på og dermed blir frustrasjonen stor. Dette kunne Kittil forklare med at det kun hadde vært små leteaksjoner som har blitt avblåst etter kort tid. Siden politiet har egne hunder på vakt 24 timer i døgnet blir disse naturligvis sendt ut først, deretter blir det vurdert om det skal kalles ut flere hunder. Med andre ord så går ikke folk seg bort så mye som før i vårt distrikt?.!! Vel og bra det da?!! Men det er jo disse aksjonene som bidrar til at vi har motivasjon til å gå gjennom en lang godkjenning for nettopp å kunne bli brukt, og føle at man gjør en innsats.
Vi gjennomgikk også hvordan vi skal gripe an en leteaksjon. Hvor er det størst sannsynlighet for å finne den savnede. Her er det mange ting som spiller inn, ung, gammel, turvant, ikke turvant, suicidal, mann, dame, terreng, sommer, vinter osv? Men den
"berømte" kilometer ruta rundt sist sikre observasjon er absolutt det området man må finsøke først, før man utvider søketeigene. Det viser seg gjentatte ganger fra aksjoner at det er i dette området den savnede blir funnet. Det er veldig greit å få en repetisjon på slike viktige ting som man ofte går i fella på, vi utvider søketeigene altfor fort.
Etter et par timer kjørte vi ut til Bergsbygda for å trene litt søk. Kittil la ut forskjellige oppgaver til oss, som vi skulle løse en og en. Første oppgave var søk på liklukt. Kittil hadde plassert ut et laken på en dukke, (lakenet har vært i kontakt med et lik, slik at det har kommet lukt over på dette). Vi skulle gå med hundene i band, og se om de slo på lukten. Alle hundene slo på lukta men særlig lavinehundene hadde litt vanskelighet med å få fram en melding. Dette kan kanskje skyldes at vi ikke er så flinke til å trene på gjenstander på samme måte som sommerhundene, så der har vi noe å trene på. Men at hundene slår på liklukt er det ingen tvil om. Mulig vi ikke får fram en like god markering som vi får på levende mennesker, men da er det hundefører som må være flink å lese hundens signaler. Dette er et viktig tema å tenke over, da sannsynligheten er høy for at den vi finner, eller leter etter, er omkommet. Dette er et tema som ikke har vært så mye fokusert på i NRH tidligere, men hovedkurs Sør-Norge vil ta for seg dette temaet på årets kurs.
Det ble lagt opp noen overværsløsninger og teigsøk som skulle løse på best mulig måte. Vi kom fram til at NRH har litt andre måter og søke på enn det politiet har, men det er ikke store forskjeller. Formålet er å finne savnede på kortest mulig tid. Vi fikk en god treningsøkt, og fikk vist oss fram på en god måte.
Distriktet håper kontakten med Kittil kan resulterer i en god dialog mellom politiet og hundeførerene
i distriktet. Vårt håp er at dette kan føre til flere samtreninger i tiden framover. Vi takker for en trivelig og lærerik dag i Bergsbygda.
Hilsen Marit Våle
|
|